Medelhavsdieten är ett traditionellt sätt att äta som kännetecknas av en mängd olika grönsaker och frukter, spannmål med lågt glykemiskt index, olivolja som huvudsaklig fettkälla, måttligt alkoholintag och ett högt intag av baljväxter. Det är inte för inte som grekerna är ett av de mest långlivade folken.
Fördelarna med medelhavsdieten är många. För det första är det en av världens hälsosammaste dieter. Detta hälsosamma sätt att äta minskar inte bara risken för cancer utan även för hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes. Dessutom ger den dig mycket mer fibrer än andra typer av livsmedel, vilket leder till bättre matsmältning och högre energinivåer under hela dagen (det tar längre tid att bli hungrig).
Medelhavsdieten är lämplig för alla, och dessutom har den inga biverkningar. Men om du tillhör en eller flera riskkategorier (tidigare haft hjärt- och kärlsjukdomar eller diabetes), så är denna typ av mat är särskilt viktigt.
Det finns många olika recept för matlagning enligt medelhavsdieten, men alla har följande gemensamma drag: mycket grönsaker och frukt (inklusive baljväxter), spannmål med lågt glykemiskt index, måttlig konsumtion av kött och mejeriprodukter, måttlig alkoholkonsumtion och ett högt intag av olivolja.
En typisk dag består av att börja morgonen med grekisk yoghurt och fullkornsbröd och sedan dricka grönt te eller kaffe under hela dagen med frukt som mellanmål. Middagen består av grillad fisk eller kyckling kryddad med olivolja och grönsaker på sidan. Alkoholkonsumtionen är måttlig och endast ibland rödvin till en måltid.
Bild på en typisk måltid runt medelhavet.
Nej, skräpmat, snacks och bearbetade livsmedel är inte lämpliga i samband med medelhavsdieten, eftersom de innehåller mycket socker och hydrerade oljor (transfetter).
Medelhavsdieten är en traditionell, hälsosam kost som har visat sig ha många fördelar. Den enda grupp som kanske vill vara försiktig med den är personer med diabetes och gravida kvinnor på grund av dess höga fiberinnehåll som i vissa fall kan orsaka illamående. Annars kan alla andra njuta av alla dessa fantastiska smaker!
Olivolja. Användningen av olivolja i det traditionella medelhavsköket är konstant och genomgående. Den används till allt från matlagning, bakning till hudvård - med ett urval av örter som oregano, timjan, basilika och mynta som alltid finns med på skänken.
Medelhavsdieten har man njutit av i tusentals år, med undantaget att tomater inte ingick i den förrän efter Columbus upptäckt Amerika. Grekerna har alltid älskat sina linser och fetaost, medan romarna hade en djup besatthet av fisksås eller andra kryddor blandat med honung som naturligt sötningsmedel på både mat och dryck.