Hälsa för alla/Blogg/Ekologisk mat för hälsan

Ekologisk mat för hälsa och miljö

Ekologisk mat är ett hett ämne i dag. En del människor går all in på det, medan andra tycker att det är en massa hype. Så vad är den verkliga sanningen? Är ekologisk mat verkligen bättre för dig - och för miljön? Det enkla svaret är ja. Här är skälen till det.

Ekologisk mat har bättre näringsinnehåll

Ekologisk mat odlas utan syntetiska bekämpningsmedel och gödningsmedel. Det innebär att den är fri från skadliga kemikalier som kan vara skadliga för din hälsa. Faktum är att studier har visat att ekologiskt odlade frukter och grönsaker innehåller högre nivåer av vitaminer och antioxidanter än deras konventionellt odlade motsvarigheter. Se till exempel denna studie från 2010 eller denna systematiska översiktsstudie från 2019.

Ekologiskt jordbruk är också bättre för miljön. Det bidrar till att bevara mark- och vattenkvaliteten och minskar föroreningarna. Så när du väljer ekologiska livsmedel gör du inte bara något bra för dig själv - du bidrar också till att göra planeten lite friskare.

Ekologiska råvaror såsom nötter, frukter och torkade bär.

Varför bekämpningsmedel är dåliga

Bekämpningsmedel är kemikalier som används för att döda insekter, gnagare och andra skadedjur. De används också för att skydda grödor från att ätas eller skadas av insekter. Även om bekämpningsmedel kan vara effektiva när det gäller att hålla maten säker kan de också vara skadliga för vår hälsa.

Exponering för bekämpningsmedel har kopplats till en rad olika hälsoproblem, bland annat cancer, fosterskador, skador på nervsystemet och endokrina störningar.

Även djuren vinner på ekologisk framställning av matvaror

Även djuren har att vinna av ekologisk djurhållning, detta då de utsätts inte för samma skadliga kemikalier som de som odlas på konventionella gårdar. Oftast innebär också en ekologisk märkning att djuren har behandlats på ett bättre och mer humant sätt.

Andra ekologiska produkter att fundera på

Andra ekologiska produkter, såsom bomull och ull, är också bättre för vår hälsa och miljön. Ekologisk bomull odlas till exempel utan skadliga kemikalier och bekämpningsmedel som kan läcka ut i jorden och vattnet. Den är också fri från genetiskt modifierade organismer (GMO), som har kopplats till ett antal hälsorisker. En annan produkt som kan vara av fördel att välja att köpa ekologisk är ekologiska glidmedel, då detta är någonting som har en mycket tät kontakt med känsliga delar av våra kroppar.

Fortfarande inte övertygad?

Fortfarande inte övertygad? 😉 Här nedan summerar vi flera av de skäl som finns för att prova ekologisk mat och andra ekologiska produkter.

  1. Ekologisk mat smakar bättre. Det här är förstås subjektivt, men många säger att de kan känna skillnad mellan ekologisk och icke-ekologisk mat.
  2. Ekologisk mat är mer näringsriktig. Som vi sa tidigare innehåller ekologisk mat högre nivåer av vitaminer och antioxidanter.
  3. Ekologisk mat är bättre för miljön. Som vi nämnde bidrar ekologiskt jordbruk till att bevara jord- och vattenkvaliteten och minska föroreningarna.
  4. Ekologisk mat stöder lokala jordbrukare. När du köper ekologisk mat hjälper du till att stödja jordbrukare som använder hållbara metoder för att odla sina grödor.
  5. Ekologiska produkter gör att du kan vara säkrare på att materialet i din produkt inte innehåller skadliga kemikalier som kan skada dig eller dina nära och kära.

När du väljer ekologisk mat och ekologiska produkter kan du helt enkelt vara säker på att du gör något bra för både din hälsa och miljön. Så nästa gång du handlar i snabbköpet kan du leta efter de olika ekologiska märkningarna som finns och göra det hälsosammare valet. Ett riktigt bra sätt att handla ekologiskt är att även handla närproducerat, exempelvis hos någon av de hundratals gårdsbutiker som finns lite här och där i vårt avlånga land! 🤗


Publicerat 2022-05-19

Skriv en kommentar