Hälsa för alla/Förälder /Det lilla barnet /Nappens för- och nackdelar

Nappens fördelar och nackdelar

En stor frågeställning många nyblivna föräldrar står inför är nappfrågan. Vissa föräldrar väljer att inte använda sig av nappar överhuvudtaget, medan vissa implementerar det tidigt i barnets liv. Sugreflexen är av biologiska skäl som starkast hos nyfödda barn, därför är det många föräldrar som väljer att använda sig av napp redan från början. Olika barn har dessutom olika stort behov av närhet, vilket kan göra behovet av att suga på något varierande mellan olika barn. Vissa bebisar visar tydligt att de ogillar napp medan andra kan behöva en invänjningsperiod. Därför kan det vara bra att ha tålamod och inte ge upp om din bebis inte tar nappen omgående.

Nappens fördelar

Grundsyftet med nappen är att vara en tröst och ge barnet lugn. Många barn blir lugna av att suga på något, eftersom den biologiska sugreflexen är påtagligen hos bebisar. Av den anledningen kan det vara enklare för föräldrarna att lyckas få barnet att somna med hjälp av en napp. Vissa använder denna teknik för att få barnet att somna i sängen i stället för i famnen, vilket kan bli påfrestande i längden. Därmed fungerar en napp ofta bra om barnet vaknar på nätterna. En napp kan vara lugnande och få barnet att somna om snabbare. Nappen kan fungera som en slags avlastning för den som ammar barnet. En napp möjliggör för andra personer att lättare trösta barnet när oron blir påtaglig. På samma sätt går det lättare att öka tiden mellan måltiderna genom att använda napp.

Nappens nackdelar

Om man som förälder väljer att använda sig av napp är det vanligt att barnet vill använda napp i många år. Avvänjningsperioden kan därmed vara svår och långdragen. Små barn som tappar nappen exempelvis på natten kan behöva hjälp att sätta tillbaka den. Om ett barn väl vants sig vid att ha napp kan det bli väldigt känslosamt om nappen försvinner eller tappas bort. Av samma anledning kan situationen lätt eskalera om nappen glöms när ni åker hemifrån. I den situationen kan det vara svårt att lugna och trösta barnet. Om barnet fortsätter använda napp vid tiden för utveckling av tal finns en påtaglig risk att barnet uttalar ord eller ljud fel. Det finns även en ökad risk för behov av tandställning om nappen fortsätts används när barnets permanenta tänder börjar komma fram. På grund av dessa anledningar kan det vara bra att vänja av barnet från nappen i god tid.

Illustration av ett barn med en napp.

Skrivet av Veronica Nilsson

Skriv en kommentar