Hälsa för alla/Träning/Förbättra din löpning

10 sätt att förbättra din löpning

Löpning är svårt. Det finns så många skäl att undvika det, men vet du vad? Det behöver inte vara svårt. I det här blogginlägget kommer vi att diskutera 10 sätt som kommer att göra löpning enklare för dig och hjälpa dig att hålla motivationen uppe!

Håll dig till ett träningsschema

Om du ska börja springa på allvar måste du hålla dig till ett träningsschema. Planera vilka veckodagar och tider som passar bäst för din livsstil så att det inte blir för svårt att hålla sig till. Detta kommer att hjälpa till att förebygga skador samt se till att du maximerar din träning varje gång! Du kan även använda en app som Runkeeper för att hålla koll på ditt schema.

Hitta motivation

Motivation är nyckeln när det gäller att hålla fast vid löpning. Du behöver en extra knuff som hjälper dig att komma ut genom dörren och hålla dig på rätt spår! Ett bra sätt att göra detta är att använda en träningslogg, som låter dig se dina framsteg över tid. En annan bra motivationsfaktor är att gå med i någon form av löparklubb eller lag, så om du anmäler dig till ett lopp kan ni motivera varandra.

Gör en spellista

Att lyssna på musik eller en ljudbok kan hjälpa dig att springa längre och fortsätta även om kroppen är trött. Se till att låtarna är optimistiska så att du blir motiverad, men överdriv inte - om de är för snabba kan det vara svårt för dig att matcha ditt tempo med dem! Det är också viktigt att du inte blir distraherad när du lyssnar, så se till att ingen annan springer i närheten av dig när du använder hörlurar.

Bild på tjej som joggar och lyssnar på musik.

Börja långsamt

Det är viktigt att börja med ett långsammare tempo när du börjar springa, men låt det inte hindra dig från att ge dig ut på banan! När du väl har kommit i form och känner dig mer bekväm på stigarna kan du försöka öka hastigheten stegvis. Detta hjälper till att förebygga skador samt se till att du kan hålla jämna steg med det träningsschema eller de tävlingsplaner som du har satt upp för dig själv.

Ta det lugnt

Ett bra sätt att vänja sig vid löpning är att använda en promenad-run-metod. Börja med att gå i ungefär fem minuter och spring sedan i en minut efter det, och upprepa detta upplägg tills du har nått 30 minuter eller så. Detta hjälper din kropp att anpassa sig gradvis utan att orsaka några skador!

Träna under veckan

Det betyder inte att du inte kan träna på helgerna, men om det är möjligt ska du försöka passa in dina löprundor när du har lite mer tid. Detta innebär att du bör undvika att springa på kvällen eller tidigt på morgonen - spara dem i stället till vilodagar! Om du har en hektisk livsstil och tycker att det är svårt att få in löpning i ditt schema under dagen, se bara till att du får tillräckligt med sömn varje natt så att din kropp inte blir utmattad när du försöker springa.

Packa en vattenflaska

Det är viktigt att hålla sig vätskekopplad när du springer, även om det är vinter. Ta med dig en flaska av din favoritdryck och se till att inte överdriva - att dricka för mycket på en gång kan ge magproblem! Löpning ska vara roligt, så låt dig inte bli uttorkad eller utmattad till den grad att du hatar varje sekund av löpningen.

Stretcha efter att du har sprungit

Se alltid till att stretcha när du har sprungit färdigt. Även om det är kallt ute får du inte hoppa över stretchingdelen av din rutin! Du kan göra detta utomhus eller inomhus - var bara försiktig så att du inte sträcker en muskel och stanna upp i ungefär en minut eller så varje gång du stretchar en muskel. Lägg lite extra tid på stretching som riktar sig mot problemområden som ben, rygg och axlar (om de tenderar att bli ömma).

Håll det på riktigt

Förvänta dig inte att du ska kunna springa som ett proffs på bara en dag - det leder bara till att du blir avskräckt och ger upp. Det kräver tid, ansträngning och träning! Se till att inte heller jämföra dig med personer som har sprungit i åratal eller decennier, eftersom alla har sin egen takt när de börjar. Om någon är snabbare än du i början, fortsätt tills din kropp anpassar sig och försök sedan igen!

Ta hand om din kropp

Det tionde och sista tipset är att du skall komma ihåg att ta hand om din kropp. Det är viktigt att vara medveten om de signaler som din kropp sänder - om du börjar känna smärta i ett ben eller i ryggen bör du sluta springa och ta en paus. Om det händer igen ska du inte springa förrän du är 100 % säker på att allt har läkt ordentligt! Det kan innebära att du måste vila i flera dagar i början när du precis har börjat, men när dina muskler väl har vant sig vid regelbunden träning blir de starkare för varje pass.

Sammanfattning

Den här artikeln tar upp tio sätt som gör det lättare för dig att springa så att även nybörjare lättare kan nå sina träningsmål. Det krävs en del ansträngning och motivation för att förbättra sig inom denna sport, men det lönar sig både fysiskt och mentalt efter allt det hårda arbete som löpare runt om i världen lägger ner varje