Chaga - supersvampen för din hälsa

Chaga är en av de mest populära svamparna i Ryssland, och den har snabbt blivit populär över hela världen. På svenska heter chaga Sprängticka, men benämningen chaga används i princip alltid i hälsosammanhang och när man talar om kosttillskott och liknande. Den här artikeln kommer att utforska 5 anledningar till varför chaga kan vara bra för din hälsa.

Hälsofördelar med chaga

Chaga är rik på antioxidanter

Chaga är rik på antioxidanter, vilket är molekyler som hjälper kroppen att bekämpa fria radikaler. Fria radikaler kommer bland annat från föroreningar och exponering för solljus (UV-strålar). Om du inte har tillräckligt med antioxidanter i ditt system kan dessa fria radikaler skada celler i hela kroppen. Antioxidanter binder sig till skadliga kemikalier som bekämpningsmedel, bilavgaser etc., och gör dem ofarliga innan de träffar en cellvägg.

Detta kan innebära mindre risk för till exempel cancer eller hjärtsjukdomar. Antioxidanter skyddar också DNA + RNA-strängar genom att neutralisera instabila fria radikaler.

Bild på bitar av chaga.

Chagabitar.

Chaga kan skydda dig mot strålning

Chaga har visat sig hjälpa kroppen mot olika typer av strålning. En studie på möss visade att chaga bidrog till att minska skador orsakade av gammastrålning, vilket kan komma att göra chagan till ett kraftfullt verktyg när det kommer till att förebygga cancer och andra sjukdomar.

Chaga innehåller mycket B-vitaminer

Chaga har höga halter av tiamin, riboflavin, niacin och pyridoxin - fyra typer av B-vitaminer. Antioxidanterna är mycket instabila molekyler som lätt kan reagera med andra föreningar i kroppen och bilda fria radikaler om de inte stabiliseras av C- eller E-vitamin. B-vitaminer är viktiga för att stabilisera fria radikaler.

Chaga kan förbättra ditt immunförsvar

Chaga innehåller betulin, en viktig förening för att förbättra kroppens förmåga att bekämpa bakterieinfektioner. Betaglukanerna som finns i chaga är också kända för att ha kraftfulla effekter på immunförsvaret genom att stimulera makrofager - celler som hjälper dig att stå emot olika typer av infektioner.

Chaga är en stor källa till aminosyror och proteiner

Chaga innehåller små mängder av flera typer av essentiella aminosyror som kroppen inte kan producera själv. Den innehåller också en del nyttiga kolhydrater, fibrer och lipider - alla viktiga för att upprätthålla en god hälsa. Dessutom kan chaga användas för att göra te som är full av enzymer!

Sammanfattning

Sammanfattningsvis finns det många anledningar till varför chagasvampen bör ingå i din kost. Den har inte bara kraftfulla effekter mot bakterieinfektioner, utan viktigare är att den hjälper dig att bibehålla en god allmän hälsa samtidigt som den kan bidra till att förhindra att cancer utvecklas från första början!