Hälsa för alla/Förälder /Graviditeten /Graviditetens förlopp

Graviditetens förlopp

Graviditetsförloppet kan vara en lång och svår resa. Många kvinnor finner sig helt oförberedda på de fysiska, känslomässiga och mentala förändringar som sker i deras kropp när de går från att vara gravida till att faktiskt föda barn. Den här artikeln kommer dock att hjälpa dig att förstå vad som händer under varje skede av din graviditet så att du vet vad du kan förvänta dig och hur du bäst förbereder dig!

Hur lång tid varar en graviditet

En graviditet brukar vanligtvis pågå i 40 veckor, men det är möjligt att en kvinna kan föda sitt barn innan hon har uppnått denna längd. De allra flesta graviditeter varar dock mellan 37 och 42 veckor. Graviditeten brukar dock ses på i form av mer än bara veckor, nämligen tre perioder/faser som kallas trimester.

Den första trimestern

Den första trimestern pågår från det att du får reda på att du är gravid till vecka 14. Under den första trimestern sker många förändringar, både fysiska och känslomässiga. Din livmoder expanderar för att ta emot ditt barn, som också har börjat bildas. Detta är också den tid då du kan uppleva morgonkräksjuka, även om detta varierar från person till person. Du kommer att uppleva en hel del hormonella förändringar under den här perioden, men det är viktigt att inte oroa dig för mycket - alla dessa förändringar är helt normala!

Den andra trimestern

Den andra trimestern varar från vecka 15 till 28. Under den andra trimestern börjar ditt barn växa mycket och du kommer förmodligen att känna många sparkar och rörelser. Det finns också en ökad risk för missfall under den här perioden av graviditeten. Lyckligtvis klarar sig dock de flesta kvinnor genom den andra trimestern utan några komplikationer.

Den tredje trimestern

Den sista och tredje trimestern pågår från vecka 29 till dess att barnet föds. Ditt barn har fortsatt att utvecklas under den här tiden och kommer att vara redo för sin stora dag. Under den tredje trimestern bör du vara extra försiktig med din viktökning på grund av den ökade belastning som kan komma på din kropp från att bära runt på barnet. Det är viktigt att du inte sätter för mycket press på dig själv eller stressar dig själv i onödan - det är naturligt att graviditeten går mer smidigt för vissa än för andra.

Bild på graviditetens förlopp och olika stadier.

Skrivet av Veronica Nilsson

Skriv en kommentar