Hälsa för alla/Förälder /Graviditeten /Övergången till moderskap

5 tips för övergången till moderskap

Det är en tid av stora förändringar för många kvinnor. Du kanske känner dig spänd och nervös på samma gång, men oroa dig inte! Det är inte så farligt! Du kan göra det lättare genom att följa de här 5 tipsen.

Gör dig redo

Ta hand om ditt sinne och din kropp innan du blir gravid. Även om Även om en kvinna är fysiskt frisk behöver kroppen en viss tid för att anpassa sig till de förändringar som sker under graviditeten. Se till att du får tillräckligt med sömn och äter hälsosamt. Jag vet att det är svårt eftersom det är så mycket annat som händer i ditt liv just nu, men det kommer att hjälpa!

Diskutera förlossningsplanen med din läkare

Se om du kan gå på en rundtur på sjukhuset eller förlossningscentret. Det hjälper dig att känna dig mer bekväm när det är dags, likaså den tid som du kommer att tillbringa med läkaren och barnmorskan. Det är också en bra idé att diskutera medicinska aspekter som smärtmedicinering, epiduralbehandling eller kejsarsnitt - allt detta är mycket personligt, men det är bra att veta vilka alternativ du har.

Skaffa nya vänner - om det är möjligt!

En grupp för nya mammor är en ett bra sätt att dela erfarenheter och få stöd. Det finns inget bättre än att prata med någon som har gått igenom allt förut, det kan göra att du får mycket lugn och ro i sinnet. Likaså kan det ge barnet ett försprång, eftersom det då kanske redan finns ett par andra kompisbebisar att umgås med direkt från starten. Dessutom kan ni öva på att byta blöjor och ge mat tillsammans - det är ett bra sätt att knyta band!

Förbered dig på förlossningsdagen

När barnet väl är fött kommer du att vara sömnlös och känna dig extremt trött. Du kommer att behöva hjälp vid den här tiden! Se till att du frågar din läkare om medicinering och vad du kan äta. Gör även klart huset tills innan barnet kommer - lägg undan saker som kan gå sönder, se till att det finns en bekväm plats för dig att sova på och köp matvaror som är lätta att laga.

Organisera dig

Detta är nyckeln till att överleva de första veckorna och månaderna med en nyfödd! Gör en lista över saker du behöver (blöjor, våtservetter, modersmjölksersättning, amningskudde etc.), sätt ihop ett förlossningskit och se till att du har alla förnödenheter du behöver för amning. Det är också en bra idé att förbereda din partner på att ta hand om barnet.

Efter att ha läst den här artikeln bör du ha en mycket tydligare uppfattning om övergången till moderskap. Se till att följa dessa 5 tips så kommer du att vara på god väg! :)


Skrivet av Veronica Nilsson

Skriv en kommentar