Hälsa för alla/Förälder /Guider och tips /Att göra under regniga dagar

13 aktiviteter för att sysselsätta barnen en regnig dag

Regniga dagar kan vara en stor pina för både barn och föräldrar. Men det behöver det inte vara! I den här artikeln kommer vi att prata om 15 aktiviteter som du kan göra med dina barn på en regnig dag för att hålla dem sysselsatta. Vissa av dessa aktiviteter är inomhus, medan andra är utomhus i regnet. Ha kul när du läser igenom vår lista och väljer vilka som fungerar bäst för din familj!

1) Ge er ut på en skattjakt

Ge barnen ledtrådar för att hitta föremålen, och låt dem behålla sina fynd som priser!

Om du har ett äldre barn som kan läsa kan du försöka skriva gåtor till honom eller henne i stället för att använda ord. På så sätt kan de göra det själva utan din hjälp.

2) Spela brädspel

Detta är ett bra sätt att knyta band med dina barn! Kom ihåg att du inte behöver vara vinnare - det handlar bara om att ha roligt tillsammans och njuta av varandras sällskap.

Du kan även prova pedagogiska spel som lär dem något nytt medan de spelar, till exempel geografi eller matematiska problem.

Om du har en stor familj kan du försöka dela upp dig i lag för att se vem som klarar sig bäst.

Om du har två barn som är nära varandra i ålder och har liknande färdigheter kan du spela mot varandra! Det kan vara riktigt roligt för dem.

3) Titta på en film tillsammans

Försök att hitta filmer som är pedagogiska eller har ett viktigt budskap bakom sig. På så sätt lär de sig något samtidigt som de blir underhållna!

Om ditt barn är äldre kan du överväga att låta dem välja film. På så sätt är det troligare att det blir en film som de gillar och som de kommer att njuta av att se tillsammans med dig.

Bild på två barn som tittar på film tillsammans.

Du kan prova också att göra popcorn och ge dem en egen "minibio" i vardagsrummet!

Glöm inte att mysa i soffan tillsammans medan ni tittar.

4) Lek klä upp-sig

Om du har en flicka, varför inte ge henne möjlighet att prova alla dina gamla kläder? Hon kommer att vara jätteglad! Och vem vet - kanske kommer hon att få en fantastisk ny modekänsla som kan påverka vad hon bär när hon blir äldre.

För pojkar är detta också ett bra tillfälle att prova några av dina gamla kläder eller kostymer.

Du kan också använda den här tiden till att lära dem om mode och hur det har förändrats genom åren, samt ge dem en inblick i vad folk brukade ha på sig under vissa årtionden. Det kan vara roligt för alla!

5) Ta fram färger och kritor

Låt dem måla vad de vill, oavsett om det är en bild av något eller om de bara sprutar färg på papper för skojs skull!

Du kan också låta dem skapa sin egen konst genom att ge dem en tom duk som de kan dekorera med det som inspirerar dem för tillfället. Det kan vara riktigt bra för sin kreativitet.

Försök att leta på nätet efter tips och tricks om hur du bäst kan hjälpa ditt barn att utvecklas som konstnär, så att du kan uppmuntra det på rätt sätt.

Du kan till och med ta detta ett steg längre genom att låta dem skapa ett mästerverk som de kan sälja vid ett senare tillfälle! Vissa berömda konstnärer började trots allt med att göra just det..

Bild på ett barn som ritar med kritor och färger.

6) Spela en sport

Det kan vara allt från fotboll till tennis, beroende på vad ni båda känner er bekväma med. Om det är första gången ditt barn spelar sporten ska du inte pressa det eller få det att må dåligt om det har svårt - ta det lugnt och låt det utveckla sina färdigheter i sin egen takt!

Återigen är detta en bra aktivitet för att knyta band mellan er båda, samtidigt som det ger honom/henne lite motion också! Det behöver inte heller vara någon tävling, utan ni kan bara ha roligt tillsammans och samtidigt komma i form.

7) Spela in en film

Om du har ett äldre barn som är intresserad av film kan detta vara ett utmärkt tillfälle för dem att visa upp sina färdigheter! De kan till och med försöka göra en kortfilm om det ämne som de är intresserade av för tillfället - det är bra övning och kommer att hjälpa dem att lära sig hur man bäst använder manus osv. i efterhand också.

Du kanske inte känner dig tillräckligt säker själv för att göra egna videor ännu, men om du vet vad du vill ha ut av filmen, varför inte föreslå att de ska lära dig? På så sätt blir det lättare för honom/henne samtidigt som ni får något roligt att göra tillsammans. :)

8) Bygg ett torn

Om du har några överblivna kartonger kan du låta ditt barn dekorera dem som de vill! Du kan också hjälpa dem att bygga egna små torn av kartongerna om de vill - se bara till att det inte sticker ut några vassa kanter där de kan skada sig! :)

Det här är ytterligare en bra aktivitet för att knyta band med ditt barn samtidigt som du ger honom eller henne lite självständighet också. Det är upp till dig om du bara ska titta honom över axeln och ge råd när det behövs, eller om du själv ska delta i byggandet.

9) Baka något smarrigt

Om ni har lite tid över, varför inte baka en tårta tillsammans? Det finns massor av läckra recept som inte är alltför svåra och som inte heller kostar en massa pengar att göra - så det kan vara en win/win-situation! :)

10) Låt dem dekorera sina egna muffins

Du behöver inte nödvändigtvis börja den här aktiviteten med en faktisk bakad produkt i åtanke - men om han/hon verkar intresserad så gör det! Det är ytterligare ett bra sätt att tillbringa kvalitetstid tillsammans samtidigt som ni ger näring åt hans eller hennes kreativitet.

Bild på mamma som bakar muffins tillsammans med sina barn.

11) Lek med dockor eller uppstoppade leksaker

Även detta kan vara en riktigt rolig aktivitet för både dig och ditt barn - särskilt om barnet är yngre! Det är ett nästan garanterat sätt att få dem att skratta. :)

Ni kan till och med försöka hitta på historier tillsammans som är inspirerade av den karaktär de väljer...

Eller varför inte berätta någon av de klassiska sagorna för dem? De kanske tycker att det är intressant att höra om hur det var förr i tiden.

12) Gör en papperspåse-docka

Om du har tid är detta ett annat bra alternativ för barn i alla åldrar! Du kan låta ditt barn hjälpa till att välja vilken karaktär han/hon vill göra - och det är ganska enkelt så vem som helst borde kunna göra det. :)

13) Gör lite hemgjord lekdeg

Du har förmodligen redan de flesta av ingredienserna du behöver för att göra detta hemma - så varför inte prova? Se bara till att det inte finns några allergier i förväg och håll ett öga på dem om de skulle äta något av det.


Publicerat 2021-11-30

Skriv en kommentar