Hasselnötter - ett läckert och hälsosamt val av nötter

Hasselnötter är en av de mest mångsidiga typerna av nötter. De är rika på antioxidanter, magnesium och många andra näringsämnen vilket gör dem till ett mycket hälsosamt val som mellanmål. Hasselnötter kan ätas råa eller rostade, men också användas för att göra efterrätter som chokladhasselnötspastör, hasselnötspaj eller till och med glass! Den här artikeln kommer att gå igenom olika sätt som du kan använda dessa läckra nötter samt hur de påverkar din hälsa.

Hälsofördelar med hasselnötter

Hasselnötter har ett högt innehåll av kostfiber, protein, hälsosamma fetter och många andra mineraler. Hasselnötter är också en bra källa till E-vitamin, koppar, tiamin och andra B-vitaminer. Biverkningar kan inkludera magbesvär, så att konsumera dem i små mängder bör rekommenderas om du har en orolig mage eller matkänslighet eller allergier.

Högt innehåll av E-vitamin

Hasselnötter innehåller mycket E-vitamin, vilket är bra av många skäl. E-vitamin har antioxidativa egenskaper och fungerar som en immunförstärkare . Det ökar också hälsan hos din hud och ditt hår genom att återfukta dem och förebygga rynkor och grått hår. Nya studier har dessutom visat att konsumtion av livsmedel med höga halter av vitamin Ekan bidra till att förebygga cancer.

Högt innehåll av folat

Hasselnötter har ett högt innehåll av folat. Folat är en form av B-vitamin som behövs för att bilda röda blodkroppar och nya celler, och framför allt är viktigt för gravida kvinnor. Men folat är också viktigt för hälsan i vårt kardiovaskulära system och i nervsystemet, och folat har även visat sig spela en viktig roll i kampen mot depression.

Högt innehåll av magnesium

Hasselnötter har ett högt innehåll av magnesium, vilket spelar en viktig roll i många av kroppens funktioner. Exempelvis för att optimera energiproduktionen och proteinsyntesen. Magnesiumbrist i sin tur kan leda till sömnstörningar eller sömnlöshet. Bortsett från detta har studier även visat att personer som lider av migrän ofta saknar tillräckliga mängder magnesium, vilket dessutom påvisar dess betydelse när det gäller korrekt hjärnfunktion.

Hög andel omättat fett

Hasselnötter innehåller mycket omättade fetter. Omättade fetter är mycket bra för hjärtat, och kan bidra till att sänka kolesterolnivåerna, förebygga hjärt- och kärlsjukdomar samt även skydda mot vissa typer av cancer. Att äta omättade fetter är också bra för friskt hår och hud!

Högt fiberinnehåll

Hasselnötter är rika på fibrer, vilket är bra för matsmältningssystemet och kan också hjälpa till med viktminskning genom att få dig att känna dig mätt. Fibrer hjälper till att transportera avfall från kroppen. Det är viktigt att äta tillräckligt med fibrer eftersom de gör att du känner dig mätt och hjälper dig att ta bort osmält mat från tarmen. Det kan vara svårt att få i sig tillräckligt med fibrer, särskilt om du inte har en fiberrik kost. En fiberrik kost kan också bidra till att skydda mot hälsoproblem som hjärtsjukdomar, diabetes och fetma.

Bild på hasselnötter med det bruna innerskalet kvar.

Hasselnötter med det bruna innerskalet kvar.

Lågt sockerinnehåll

Hasselnötter innehåller lite socker. Detta är viktigt eftersom många människor konsumerar stora mängder raffinerat socker utan att ens inse det. Raffinerat socker har visat sig bidra till hjärtsjukdomar, fetma och typ II-diabetes. Ofta inser vi inte hur mycket socker det finns i bearbetade livsmedel som pastasås, flingor eller frukostflingor - som alla kan innehålla en överraskande stor mängd tillsatt socker!

Olika sätt att använda hasselnötter

Hasselnötter i matlagning

Hasselnötter är otroligt mångsidiga och kan användas på många olika sätt. De är ett utmärkt mellanmål i sig själva, men de är också utsökta i kakor, chokladbaserade efterrätter som banoffee pie eller till och med glass! Hasselnötsmjöl har ett högt proteininnehåll och ett lågt kolhydratinnehåll (lågt GI), vilket gör det till ett idealiskt val för dem som vill gå ner i vikt genom att begränsa kolhydratintaget.

Du kan använda hasselnötter som pålägg till sallader i stället för krutonger, vilket ger lite extra krispighet samt smakar bra med salladsdressingar som balsamvinäger eller citronsaft.

Bild på chokladkaka med hasselnötter i.

Chokladkaka med hasselnötter i.

Hasselnötter som mellanmål

Hasselnötter är goda att äta i sig själva, men de är också utsökta när de kombineras med andra typer av nötter som valnötter eller mandel. De är ett hälsosamt och mättande mellanmål som är lätt att ta med sig när hungern slår till!

Hasselnötsolja

Många känner till hälsofördelarna med olivolja, vilket är en av anledningarna till att den har blivit så populär de senaste åren. Men visste du att hasselnötsolja innehåller många liknande egenskaper? Precis som olivolja kan den användas som en del av en dressing för sallader och grönsaker. Den kan också tillsättas vid matlagning i stället för smör eller vegetabiliska oljor som solrosolja eller kokosolja - det ger inte bara extra smak, utan minskar också ditt kaloriintag.

Hasselnötter i nötsmör

Nötsmör är en bra källa till protein och hälsosamma fetter. Flera märken erbjuder nu hasselnötssmör som ett alternativ till jordnötssmör, som innehåller mycket fett - särskilt mättat fett som kan vara skadligt för hjärtat om det konsumeras för ofta.

Hasselnötsmjöl

Hasselnötsmjöl är ett gott alternativ till vanligt vetemjöl. Det kan användas i bakning, t.ex. som tillägg till pannkakor eller våfflor - det ger dem extra krispighet och smak! Du kan också prova att använda hasselnötsmjöl i stället för jordnötter när du gör thailändsk jordnötsröra - du kommer inte att ångra det!

Att tänka på innan du köper hasselnötter

Välj hasselnötter med det bruna innerskalet kvar

När man köper hasselnötter kan det vara en bra idé att inte köpa skalade hasselnötter, utan att köpa sådana som har det bruna innerskalet kvar. Detta då det bruna innerskalet har en hög halt av både fibrer och de antioxidanter som stärker immunförsvaret. Dessa kan i sin tur även motverka vissa allvarliga sjukdomar såsom till exempel cancer och hjärtsjukdomar.

Prisvärda ekologiska hasselnötter och hasselnötsmjöl

Om du är ute efter att köpa goda ekologiska hasselnötter och hasselnötssmör kan vi rekommendera dessa produkter från RawFoodShop. De är båda helt ekologiska produkter, naturligt rika på både vitamin E och vitamin B1 (tiamin). Här nedanför hittar du bästa priset just nu för båda två.

Hela ekologiska hasselnötter

Ekologiskt hasselnötssmör