Nötter för livet - nyttigt och hälsosamt

Nötter är en typ av livsmedel som har ätits av människor i århundraden. Oavsett om de används som en ingrediens i recept eller om de njuts på egen hand har nötter en rik historia och erbjuder många fördelar för människokroppen. I den här artikeln ska vi utforska några av de olika typerna av nötter och varför de är så nyttiga.

Cashewnötter

Cashewnötter är en av de mest populära och vanliga nötterna och kan användas i en mängd olika rätter. Cashewnötter ger många näringsämnen, bland annat: Vitaminerna A, B-6 och E, mineraler som magnesium, koppar och zink samt andra näringsämnen som lecitin, omättade fettsyror och kalium. Här kan du läsa mer om cashewnötter.

Hasselnötter

Hasselnötter är en bra källa till E-vitamin, vilket är bra för personer med diabetes och andra hälsoproblem. Hasselnötter innehåller också höga halter av många mineraler som magnesium, fosfor och zink. Hasselnötter är också en bra källa till kostfiber, vilket är bra för viktminskning. Dessutom innehåller de oljesyra (en omega-fettsyra) som kan öka nivåerna av antioxidanter i kroppen och skydda dig mot sjukdomar som cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Här kan du läsa mer om hasselnötter.

Paranötter

Paranötter är en bra källa till många näringsämnen, bland annat selen, koppar, mangan och fosfor. Paranötter innehåller också många olika vitaminer som riboflavin, niacin och tiamin. Dessutom innehåller paranötter aminosyran tryptofan som kan hjälpa mot depression. Detta beror på att den liknar den kemikalie som tillverkas av hjärnan och som kallas serotonin. Här kan du läsa mer om paranötter.

Valnötter

Valnötter är en bra källa till många näringsämnen, inklusive omega-3-fettsyror, växtsteroler och antioxidanter. Valnötter innehåller också precis som paranötter aminosyran tryptofan, som kan hjälpa mot depression. Dessutom ger valnötter en betydande mängd fibrer, vilket hjälper dig att känna dig mätt under längre perioder och därmed hålla en hälsosam vikt. Här kan du läsa mer om valnötter.

Mandlar

Mandlar är en utmärkt källa till växtbaserat protein och fibrer. Mandlar innehåller också många mineraler som är bra för hjärtat, t.ex. magnesium och kalium. Dessutom är mandel också en bra källa till kalcium och växtsteroler som kan bidra till att sänka nivåerna av dåligt kolesterol i kroppen. Här kan du läsa mer om mandlar.

Jordnötter

Jordnötter är en typ av nöt som är nära besläktad med andra nötter som hasselnötter och mandlar. De ger många näringsämnen, bland annat selen, koppar, mangan och fosfor. Jordnötter innehåller också höga halter av fibrer som kan hjälpa till med viktminskning genom att få dig att känna dig mätt under längre perioder. Dessutom har jordnötter en betydande mängd protein och växtsteroler som kan sänka dina dåliga kolesterolnivåer i kroppen. Här kan du läsa mer om jordnötter.

Macadamianötter

Macadamianötter är bra för personer med diabetes och andra sjukdomar. De innehåller många näringsämnen, bland annat vitamin A, B-6 och E, magnesium, koppar och zink. De innehåller också omega-fettsyror som kan hjälpa till med viktminskning genom att du känner dig mätt längre efter att ha ätit dem. Macadamianötter har också ett högt innehåll av fibrer som kan bidra till viktminskning. Här kan du läsa mer om macadamianötter.

Pekannötter

Pekannötter är en utmärkt källa till många näringsämnen, bland annat vitamin E, K och B-17 (laetril), koppar, mangan, molybden samt andra mineraler som magnesium, fosfor och zink. Pekannötter innehåller oljesyra som liknar de omega-fettsyror som finns i fiskolja och som är fördelaktiga för viktminskning, genom att de gör att man känner sig mätt under längre tid efter att ha ätit dem. De har också antioxidativa egenskaper som kan skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar eller cancer.