När skall man börja med potta

Små barn växer upp snabbt och lär sig nya saker varje dag. För nyblivna föräldrar kan det vara fantastiskt att se hur sitt barn utvecklas dag för dag. Något som är vanligt att skjuta lite på är potträning. När passar det egentligen att börja med potträning? Vilka tecken ska man titta efter? Egentligen finns det inget rätt eller fel utan frågan behöver riktas till varje specifika familj. Det finns dock några grundregler som kan vara bra att utgå ifrån.

Processen

När ett barn börjar gå på pottan är väldigt olika från familj till familj. Vissa lär sina små bebisar gå på toaletten eller pottan redan från födseln, medan vissa väntar flera år. Eftersom alla barn lär sig allt i olika takt och i olika ordning, är även potträning något som bör hanteras individuellt. Det viktigaste är att använda de tillvägagångssätt och metoder som känns bäst för dig som förälder och ditt barn. Ta god tid på dig och tvinga inte barnet till någon hen tycker är obehagligt.

Grundregel för barn att börja potträna

En grundregel är att det är bra att påbörja potträningen innan barnet börjar gå. Anledningen till att denna ålder brukar vara bra att påbörja potträningen är att det kan vara lättare att påbörja potträningen innan barnen blir livligare och gärna springer iväg. Barn i ettårsåldern tenderar även att vara intresserade av att härma, vilket kan göra potträningen otroligt mycket lättare. Om du är osäker på när det är dags att börja potträna kan du hålla utkik efter vissa tecken.

Om barnet börjar bajsa på regelbundna tider kan det passa utmärkt att börja potträna. Du kan på så vis lätt räkna ut när det börjar bli dags för nummer 2 och passa på att öva på pottan då! Om blöjan är torr under längre perioder är det även ett tecken på att barnet kissar och bajsar mer regelbundet, vilket gör det perfekt att börja potträna. Sist men inte minst är det viktigt att lyssna på barnet! Om ditt barn börjar visa att hen ogillar att ha bajs i blöjan, hukar sig eller drar i blöjan är detta ett tecken på att pottan kan vara ett bättre alternativ. Det är en fördel om barnet kan gå utan blöja ibland, även under potträningen. Om barnet kan gå naken eller lättklädd kan det vara lättare att sluta med blöja. Gå med barnet till pottan eller toaletten regelbundet för att minimera risken för olyckor.

Leende barn som sitter på en potta.

Skrivet av Veronica Nilsson

Skriv en kommentar