LCHF-dieten - Lågkolhydratkost med hög fetthalt

Vad är LCHF-dieten? Low Carb High Fat, eller helt enkelt LCHF. Denna typ av kost har blivit alltmer populär de senaste åren och dess principer är nu godkända av Socialstyrelsen för behandling av fetma. Tanken bakom den är enkel: undvik kolhydrater så mycket som möjligt och ät mer fett i stället.

Ät fett men undvik socker

Sedan 1970-talet har vi fått höra att en hälsosam kost bör bestå av lite fett och mycket kolhydrater. LCHF är raka motsatsen: du äter så mycket fett som möjligt samtidigt som du håller ett öga på ditt kolhydratintag så att det inte heller ökar för mycket.

Det första man ska göra när man börjar med LCHF är att sluta äta socker och andra livsmedel som snabbt omvandlas till glukos i kroppen. Detta innebär att du ska undvika alla produkter med tillsatt socker, honung, sirap och fruktjuice - men även bröd, pasta och potatis (även fullkorn). Istället äter du grönsaker som broccoli eller blomkål samt bär som jordgubbar eller hallon utan tillsatt socker.

Bild på en typisk LCHF-måltid bestående av sparris och fetthaltigt kött.

Typisk LCHF-måltid bestående av sparris och fetthaltigt kött.

Ofta lämplig för typ 2-diabetiker

Eftersom sockerinnehållet i maten är begränsat i LCHF kan det vara ett bra sätt för personer med typ 2-diabetes att gå ner i vikt samtidigt som blodsockret hålls uppe. Kosten som sig har därför en mycket stor potential att hjälpa personer med typ 2-diabetes att kontrollera sina blodsockernivåer.

För vissa personer har denna diet till och med blivit en alternativ behandling mot typ 2-diabetes. En av dessa är Dr Michael Mosley som hävdar att han vände sin diabetes genom att följaen lågkolhydratkost.

Viktminskning ofta som följd

LCHF är dessutom ofta en mycket effektiv metod för att gå ner i vikt. LCHF:s viktminskningseffekt bygger på att kroppen övergår från att förbränna glukos som bränsle till fett när du slutar äta kolhydrater, särskilt socker, vilket kan leda till att hungerkänslorna minskar betydligt. Vi har alla en viss mängd fettreserver, men överviktiga människor har oftast också för mycket socker i kroppen. Enligt vissa experter kan överviktiga personer som följer en LCHF-kost gå ner i vikt utan att behöva vara hungriga alls.

Risker med lågkolhydratkost

Som med alla andra kostmetoder som begränsar intaget av vissa typer av livsmedel finns det dock också risker med att följa en lågkolhydratkost. Kroppen behöver till exempel C-vitamin för att kunna ta upp järn. Om du undviker kolhydrater verkar det som om ditt behov av C-vitamin ökar något - även om du äter grönsaker som innehåller mycket av detta näringsämne. I stället för att äta en apelsin om dagen, vilket föreslås i de nuvarande kostråden, rekommenderas personer som följer LCHF att äta två apelsiner eller tre äpplen i stället.

Det är också viktigt att äta varierad mat och inte glömma grönsaker, frukt och bär - alla färska produkter som innehåller nyttiga kostfibrer

Extra tillskott kan ofta vara nödvändigt

Om du följer en LCHF-kost kan det vara lämpligt att ta ett vanligt vitamin- och mineraltillskott. Det är viktigt att dricka extra mycket vatten och se till att du får i dig extra mycket salt, eftersom du förlorar överflödig vätska när du minskar på kolhydrater. Folsyra, C-vitamin, magnesium och fytonäringsämnen kan också behövas mer när man håller sig till LCHF.