Macadamianötter - hälsosamma och goda nötter

Macadamianötter är en relativt ny typ av nötter som upptäcktes först på 1800-talet. Den odlades först i Australien, men nu finns det odlingar i Sydafrika, Kalifornien och Mexiko. Den feta och mjuka macadamianötterna är numera populära och uppskattade över hela världen. Macadamianötter har en hög fetthalt vilket gör dem idealiska för dem som vill lägga till mer hälsosamma fetter i sin kost eller som behöver undvika kolesterolrika livsmedel samtidigt som de strävar efter viktminskning. De har också en mild, fyllig smak med en söt eftersmak som ger dig en energikick när det behövs!

På grund av sin ljusgula färg kan macadamianötter användas som dekoration på kakor eller andra efterrätter eftersom de ger lite pop av färg. Du kan också använda dem för att skapa en krispig skorpa när du bakar kyckling eller fisk och i vissa asiatiska rätter! Prova att lägga till macadamianötter som en ingrediens i din sallad, soppa eller gryta - de kanske blir din nya favoritnöt!

Hälsofördelar med macadamianötter

Macadamianötter har ett högt innehåll av järn

Macadamianötter innehåller mycket järn, vilket är hälsosamt eftersom det främjar tillväxten av röda blodkroppar och ökar deras förmåga att transportera syre. Detta bidrar i sin tur till att minska trötthet och förbättrar hjärnans funktion.

Macadamianötter är en bra källa till magnesium

Macadamianötter är en bra källa till magnesium, vilket är bra eftersom det reglerar blodsockernivån och optimerar muskelfunktionen. Magnesium fungerar också som en naturlig muskelavslappnande faktor som hjälper dig att sova bättre på natten! Det hjälper också till med absorptionen av andra viktiga näringsämnen, som kalcium och D-vitamin, samt förebygger osteoporos.

Macadamianötter har en hög andel omättat fett

Macadamianötter är en hälsosam, välsmakande och näringsrik typ av nötter som innehåller mycket omättat fett. Till skillnad från mättade fetter, som har kopplats till hjärtsjukdomar, hjärtattacker och stroke, kan omättade fetter faktiskt bidra till att sänka LDL-kolesterolnivåerna och hålla dina blodkärl friska. Detta innebär att macadamianötter faktiskt kan bidra till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Macadamianötter har ett högt innehåll av omega-3

Macadamianötter har ett högt innehåll av omega-3, vilket är en typ av fleromättat fett som är viktigt för hjärnans och hjärtats hälsa. Omega-3-fettsyrorna måste fås genom maten, eftersom de inte kan tillverkas av kroppen. Macadamianötter är ett bra sätt att få in dessa viktiga fetter i kosten!

Bild på rostade macadamianötter.

Rostade macadamianötter.

Macadamianötter har ett högt fiberinnehåll

Macadamianötter har också ett högt innehåll av fibrer, vilket kan göra underverk för ditt matsmältningssystem. Fibrer är nödvändiga för att upprätthålla tjocktarmens hälsa och hjälpa dig att hålla dig regelbunden. Om du vill reglera din tarmaktivitet är fiberfattig mat kanske inte något för dig! Ett lågt fiberintag har också kopplats till fetma hos vuxna, så att balansera intaget av macadamianötter med andra fiberrika livsmedel kan hjälpa till att kasta några kilon.

Macadamianötter har ett lågt sockerinnehåll

Macadamianötter är ett utmärkt komplement till din kost eftersom de är sockerfattiga. När vi äter för mycket socker reagerar vår kropp genom att frisätta insulin som omvandlar det extra sockret till fett genom att omvandla det till fettsyror som lagras i våra fettceller. För mycket av detta kan leda till fetma och diabetes, så det är bra att veta att macadamianötter har en låg sockerhalt!

Olika sätt att använda macadamianötter

Macadamianötter är i första hand avsedda att ätas råa och i recept, men du kan också rosta dem för att få fram den fulla smaken genom att rosta dem i ugnen vid 180 °C (350 °F) i cirka 10 minuter. De kan dock också göras till en mängd andra livsmedel, t.ex:

  1. Macadamianötssmör - bra att sprida på rostat bröd, havregrynsgröt eller muffins!
  2. Hela rostade macadamianötter - detta har en lätt krispig konsistens som är perfekt att snacksäga medan du tittar på din favoritfilm!
  3. Chokladdoppade macadamianötter - dessa är bra att ta med till fester!

Prisvärda ekologiska macadamianötter

Om du är ute efter att köpa goda ekologiska macadamianötter kan vi rekommendera dessa från RawFoodShop. De är ekologiska, naturella, orostade och osaltade macadamianötter. De är naturligt rika på både magnesium och vitamin B1 (tiamin), och här nedanför hittar du bästa priset just nu.

Ekologiska macadamianötter