Hälsa för alla/Förälder /Guider och tips /Skillnad bärsele och bärsjal

Skillnad mellan bärsele och bärsjal

Om du nyligen utökat familjen och vill börja kunna röra dig mer fritt kan det vara läge att fundera på att införskaffa en bärsele eller bärsjal. Att bära på sitt barn hela tiden kan leda till värkande och krampande armar, vilket kan vara skadligt för dig som förälder i längden. För vissa kan det fungera utmärkt att ha sitt barn i en vagn vid utflykter men det är inte något som passar för alla situationer. Om du planerar en utflykt i skogen eller ska vandra längre sträckor kan en barnvagn strula till det hela. En barnvagn kan nämligen vara svår att ha med sig överallt. Om ditt barn behöver mycket närhet, lätt blir argt eller ledset och vill bli upplyft ofta kan en bärsele eller bärsjal vara ett bättre alternativ. Detta möjliggör för dig att röra dig mer fritt samtidigt som du håller ditt barn nära.

Bärsjalen

Om bärsele eller bärsjal är rätt alternativ för dig och ditt barn är helt upp till barnets ålder och vad du själv tycker är smidigast. För små bäbisar brukar en bärsjal vara ett bra alternativ. En bärsjal är en textil som används för att bära små barn. Bärsjalen brukar knytas runt föräldern och barnet för att hålla barnet på plats fram på bröstet. Det finns idag otroligt många olika slags bärsjalar med olika funktioner och design med samma grundfunktion. En bärsjal brukar sitta tajt runt barnet för att du ska få dina händer fria samtidigt som ditt barn ligger tryggt i sjalen. Ofta brukar benen ligga inuti sjalen och bäbisen brukar ligga hopkurad i sjalen. När barn blir äldre tenderar de att vilja ha benen mer fria. Då kan en bärsele passa bättre. Det finns även bärselar som passar för nyfödda. När barnen blir äldre behövs antingen en bärsele eller bärsjal som klarar av mer tyngd.

Bärseleen

Bärsele passar för barn i olika åldrar, så länge den klarar av tyngden på barnet. Om du börjat med bärsele kan det vara dags att uppgradera till en bärsele om ditt barn börjar sprattla med benen och vill kunna röra sig mer. En bärsele knäpps ofta som en sele runt dig och barnet. Barnet ligger antingen på mage eller på rygg mot ditt bröst och har möjlighet att sticka ut armar och ben på sidan av selen. Detta möjliggör för mer rörelse samtidigt som en bärsele ger dig som bär barnet mycket stöd. Det är viktigt att ställa in och fästa bärselen korrekt utefter dig som bär barnet för att du ska slippa få ont i kroppen.


Publicerat 2021-09-09

Skriv en kommentar