Hälsa för alla/Psykisk hälsa/Lärdomar av minimalism

5 saker som jag lärde mig av minimalism

Det finns många anledningar till att man vill leva med mindre. Några av dem är miljömässiga, ekonomiska eller hälsomässiga skäl. Men oavsett skälet har ett liv med mindre resurser fördelar för alla aspekter av livet - från din ekonomi till dina relationer och till och med ditt mentala välbefinnande. Här är fem saker som jag har lärt mig av minimalismen - mindre är mer, kvalitet framför kvantitet, förenkla och rensa och ta dig tid för de människor och aktiviteter som betyder mest för dig.

Mindre är mer

En av de första lektionerna jag lärde mig när jag levde med mindre var den enkla sanningen att du inte behöver lika mycket för att klara dig och att det du har kan hålla längre. Genom att ha färre ägodelar tvingas jag automatiskt att ta bättre hand om dem så att de håller i flera år i stället för att bara slänga dem när de går sönder.

Kvalitet framför kvantitet

Det här är en annan lektion som går hand i hand med den föregående. När du har färre saker tenderar det du köper att vara av högre kvalitet eftersom det är mer sannolikt att det är saker som håller längre - vilket innebär att du spenderar mindre på lång sikt. Jag tenderar också att inte byta ut saker om de fortfarande kan användas även om de är gamla eller trasiga. Ett klassiskt exempel på detta är min Vitamix-mixer - när motorn brann ut tio år efter att jag hade köpt den fick jag den reparerad i stället för att ersätta den med en ny modell.

Förenkla och rensa

Att leva med mindre tvingar dig att förenkla ditt liv genom att avslöja hur mycket tid, energi och mental kapacitet som går åt på saker som är onödiga eller oviktiga. Allt jag äger, allt jag gör och nästan alla jag känner finns på grund av min önskan att förenkla livet ännu mer - vilket är ytterligare en sak som leder till att man känner sig lättare, lyckligare och friare.

Ta dig tid för människor och aktiviteter som du älskar

Detta kommer (överraskande nog) inte som en "bieffekt" av minimalism utan något som många inte tänker på i början. Att bestämma sig för vad man ska skära bort innebär att man måste bestämma sig för vad som verkligen betyder något i ens liv - oavsett om det är de saker man gör eller de människor man tillbringar sin tid med. För mig innebar detta att jag fick spendera mindre (och bättre) tid på hobbies som att skriva och läsa, titta på tv-serier och filmer (vilket ofta kändes som bortkastade kvällar), ta promenader eller spelar videospel. Nu har jag fått tillbaka min lediga tid och kan ägna den åt saker som är viktiga för mig, till exempel att umgås med de människor som betyder mest - min familj och mina vänner.

Skapa utrymme för nya erfarenheter

Att leva med mindre innebär att man har större möjligheter att ägna sig åt olika intressen och vidga sina horisonter på olika sätt. Det behöver inte kosta dig något annat än lite tid eftersom möjligheterna finns överallt omkring oss även om vi inte ser dem i början - om du vill åka till en ny plats, volontärarbeta någonstans eller starta ett projekt är allt som krävs lite planering (och kanske lite pengar för barnpassning/hundpromenader). Tänk också på hur mycket saker du skulle kunna klara dig utan samt på alternativkostnaderna för att äga dessa saker. Skulle du kunna resa någonstans om du inte behövde oroa dig för att checka in väskor eller ta med dig en massa kläder?

Detta är bara några saker som jag har lärt mig av minimalismen under de senaste åren. Det är en pågående resa för mig och en resa som jag fortfarande lär mig av varje dag. Vad har du lärt dig av att leva med mindre? Lämna dina tankar i kommentarerna nedan!