Hälsa för alla/Förälder /Guider och tips /Barnfötter och barnskor

Allt om barnfötter och barnskor

När det är dags för nya skor till ett barn eller en bebis finns det många saker man bör ha i åtanke. Men de absolut viktigaste sakerna är att skorna inte skall vara för små, för stora, för hårda eller för tunga. Likaså är det inte så klokt att lita på de minsta barnens egen bedömning när de provar skor, det kan vara bra att ta den med en nypa salt för att undvika fotproblem framöver.

I denna artikel har vi samlat lite tips och råd som kan vara till hjälp på vägen, när ditt barn eller din bebis skall ha ett par nya skor!

De flesta föds med friska fötter

Man brukar säga att ungefär 98 % av alla människor föds med friska fötter, men när man når vuxen ålder är det bara ca. 40 % som har det man kan kalla reellt sett friska fötter. Vanliga problem relaterade till våra fötter är t.ex. ryggproblem och olika typer av fotdeformationer. Och det är faktiskt så att många fotskador uppstår redan under barndomen, och då ofta på grund av felaktiga skor. Ofta handlar det om att man då har haft för små eller för stora skor.

Problemet med för små och för stora skor

Det som föräldrar oftast inte vet är att barn inte känner någon tryckande smärta när de har på sig skor som är för små. Likaså om skon är för stor för foten så blir det svårt för barnets fot att få grepp, vilket leder till att tårna krampar för att försöka få fäste i skon.

Fötter behöver stöd i sin utveckling

Det är viktigt att barnens fötter ges stöd i sin utveckling. Fötterna behöver en sko som varken trycker för mycket på barnets fot, eller är för stor så att foten kan röra sig runt i skon. Den rätta skon formar sig på ett sätt efter barnets fots rörelse. Sedan är det även viktigt att skon i sig håller hög kvalitet, samt inte innehåller några giftiga ämnen.

Tips kring barns fötter och köp av skor

  1. Det viktigaste man skall tänka på när det gäller barn är att mäta deras fötter regelbundet, helst ungefär var tredje månad. Detta för att hänga med i utvecklingen, det är inte ovanligt att barns fötter växer med 2-3 skostorlekar per år under de första levnadsåren. Även under de första skolåren växter fötterna ganska snabbt, med ca. 1-2 storlekar per år.
  2. Det är även viktigt att komma ihåg att barn, särskilt små barn, har svårt att själva känna om en sko passar eller inte. Detta då deras fötter inte är känsliga för tryck, trots att de i det långa loppet kan påverkas av trycket.
  3. Under eftermiddagen är den bästa tiden på dagen att köpa skor, detta då fötter expanderar under dagen. Det kan även vara klokt att låta barnen gå runt i skoaffären utan skor en liten stund innan de börjar prova skor, så att foten får en chans att stretchas.
  4. Försök köpa så lätta skor som möjligt, framför allt för små barn. Se även till att sulorna har ett bra halkskydd.
  5. Tänk även på att se till så att skorna kan andas eller är tillverkade i ett material som är andningsbart, detta då barns fötter svettas väldigt mycket.
Bild på barnfötter och barnskor.

Publicerat 2021-08-26

Skriv en kommentar