Hälsa för alla/Psykisk hälsa/Varför terapi är viktigt

7 anledningar till varför terapi är viktigt

Terapi kan vara en viktig del av ditt liv, oavsett om du kämpar med en psykisk sjukdom eller bara behöver bearbeta något som hänt. Terapi är till hjälp för många människor, särskilt när de går igenom svåra perioder i livet. Det är inte alltid lätt att veta om terapi är rätt val för dig - det kan hjälpa dig att få perspektiv på det som stör dig eller lära dig copingfärdigheter. Här är sju anledningar till varför terapi kan vara rätt för dig!

Bild på ett typiskt terapirum med två stolar.

Hantera och uttrycka känslor

Terapi hjälper oss att hantera våra känslor och uttrycka dem på ett sunt sätt så att vi inte fastnar i att må dåligt längre. Det betyder att terapi kan hjälpa oss att känna oss bättre om vilka vi är eftersom vi arbetar igenom alla saker som har gjort oss olyckliga (eller orsakat att bete oss på ett sätt som vi inte är stolta över). Det är också ett säkert utrymme där vi kan prata om våra känslor och bli hörda när vi inte kan säga vad vi behöver till någon annan.

Tid och utrymme att utforska sina känslor

Terapi ger dig utrymme och tid att utforska dina känslor och upplevelser med en objektiv, icke-dömande person som bara finns där för dig. Detta hjälper dig att ta reda på hur saker som har hänt dig kan påverka ditt sätt att tänka eller agera, och det hjälper dig att förstå dina svåra upplevelser utan att känna att allt är ditt fel. Du kan lära dig mer om dig själv och om alla de sätt du har försökt (utan framgång) att hantera situationen.

En fantastisk plats för självupptäckt

Terapi är en fantastisk plats för självupptäckt där vi får vara ärliga om oss själva utan att döma eller klandra oss själva. Den kan hjälpa dig att ta reda på vilka dina styrkor är och uppmuntra dig att bygga vidare på dem så att du har verktygen för vad som än kommer härnäst på din livsresa.

Ger verktyg för att hantera svåra känslor

Terapi kan hjälpa oss att lära oss nya sätt att hantera svåra känslor, tankar eller upplevelser som kan dyka upp igen. Om du till exempel har haft sorg eller förlust i ditt liv kan terapi lära dig att hantera det mer effektivt så att när dessa känslor kommer upp igen i en annan situation kan du hantera dem bättre än tidigare.

Trygg och förstående plats

Terapi är en trygg plats där vi kan vara förstående och icke-dömande mot oss själva och andra eftersom vi förstår och accepterar allas mänsklighet (även vår egen). Och vi Det är inte bara du som är mindre dömande i terapi - många terapeuter är utbildade för att vara uppmärksamma på sina egna känslor och reaktioner, vilket innebär att de kan arbeta effektivt med alla typer av människor.

Ger möjlighet till bättre självkännedom

Terapi ger oss en möjlighet att lära känna oss själva bättre så att vi kan göra hälsosammare val för oss själva. Om du till exempel försöker äta hälsosammare mat, men varje gång du försöker blir det en katastrof, kan det kanske hjälpa dig att prata om dina utlösande faktorer kring mat för att komma fram till hur du ska hantera dem bättre. Eller kanske behöver du hjälp med att lära dig att sätta gränser eller kommunicera tydligare vad du behöver från andra människor eller situationer.

Terapirummet är en domarfri zon

Terapi är en domarfri zon där någon alltid har din rygg - oavsett vad som händer! Det är också en plats där vi kan experimentera med nya beteenden och copingmekanismer i en trygg och stödjande miljö. Detta kan vara till stor hjälp om du inte vet hur du ska hantera en situation eller om du har provat andra saker som inte har fungerat för dig.

Kort sagt är terapi en utmärkt plats för att lära sig mer om dig själv, bearbeta svåra känslor och hitta nya sätt att hantera vad som än kommer i din väg. Om du känner dig vilsen, fast eller helt enkelt olycklig kan terapi vara rätt val för dig! Prata med din terapeut idag om vad som händer i ditt liv och se om hen tror att terapi kan hjälpa dig. Du kanske blir överraskad över hur mycket det kan göra för dig.