Hälsa för alla/Förälder /Graviditeten /Första året som mamma

10 tips för att överleva ditt första år som mamma

Moderskap är ett svårt och ofta otacksamt arbete. Oavsett vad du gör kommer det aldrig att bli perfekt. Det bästa du kan göra för dig själv är att hitta sätt att hantera den oundvikliga stress som följer med att vara nybliven förälder. I den här artikeln kommer vi att diskutera 15 tips för att överleva ditt första år som mamma - varje idé som listas kommer att vara kort och gott (som den här artikeln).

1) Gör tid för DIG

Planera så mycket som möjligt in minst en timme varje dag för att gör något som du tycker om. För vissa mammor innebär det att ta sig tid att göra ärenden eller gå en promenad, för andra kan det vara att ta en timme för att läsa eller ta en tupplur. Vad du än bestämmer dig för, se till att det är något som föryngrar din själ och påminner dig om vem "du" är (utanför att vara mamma).

2) Få kontakt med andra mammor

Ett av de bästa sätten att överleva det första året som mamma är att träffa andra mammor. Det finns otaliga grupper och organisationer tillgängliga, både personligen och online, som ger stöd och råd. Var inte rädd för att be om hjälp - andra mammor har varit i dina skor och kommer mer än gärna att erbjuda sina råd (och ett lyssnande öra).

3) Bygg upp ett stödsystem

På samma sätt är det viktigt att bygga upp ett stödsystem av familj och vänner som kan erbjuda känslomässigt stöd när det behövs. Var inte rädd för att luta dig mot dem när du känner dig överväldigad eller stressad.

4) Ta hand om dig själv känslomässigt och mentalt

Den här är jätteviktig - många nya mammor kämpar med post det är därför viktigt att vara uppmärksam på tecknen och få hjälp när det behövs. Du är skyldig både dig själv och ditt barn att ta hand om dig själv känslomässigt genom att göra saker som att ta tid varje dag för att slappna av (se nr 1), prata med andra om hur du mår och gå till en läkare om det behövs.

5) Få tillräckligt med sömn

Det kan vara svårt ibland, men gör ditt bästa för att få 8 timmars sömn varje natt (eller så nära som möjligt). Det kan innebära att du behöver sätta ditt barn i ett eget rum eller i en liggdel i ditt sovrum; vad du än bestämmer dig för, se till att alla får den riktiga vila de behöver. Det hjälper också om du bygger upp goda sömnvanor från början - gör följande: Gå och lägg dig och vakna vid samma tid varje dag, håll barnets sovmiljö mörk och tyst, undvik att dricka koffein efter lunchtid osv.

6) Be om hjälp när du behöver det

Som mamma bör du be om hjälp när du behöver det. Det är viktigt att vara självmedveten och inse vad du är kapabel att göra. Om det finns en uppgift som verkar vara för mycket för dig att hantera på egen hand, tveka inte att be någon annan om hjälp! Din make eller sambo, familjemedlemmar eller nära vänner kommer troligen att vara mer än glada att ge en hand - de vill också att du ska lyckas!

7) Ta dig tid för er själva som par

En av de svåraste delarna med att vara nybliven förälder är det växande avståndet mellan de två föräldrarna. Det är viktigt att nyblivna mammor ser till att de avsätter tid för sin SO (significant other) för att se till att de också får den kärlek och uppmärksamhet de behöver!

8) Ta varje dag som den kommer

Oroa dig inte för saker som du inte kan ändra. Ett av de bästa sätten att överleva ditt första år som mamma är att acceptera att det kommer att finnas bra och dåliga dagar. Vissa dagar kommer allt att gå perfekt - men andra gånger kan det kännas som om ingenting går rätt till. Vad som än händer ska du bara komma ihåg att allting brukar lyckas lösa sig i slutändan, så försök att inte stressa över saker som du inte kan ändra på.

9) Lär dig att säga nej

Ibland vill folk ha eller ber dig om hjälp när du redan är hårt pressad. Det är viktigt att lära sig att säga nej, artigt och bestämt, när du inte har tid eller ork att göra något.

10) Våga fråga sjukvårdspersonalen

Var inte rädd för att be om hjälp från din läkare eller sjukvårdspersonal. Om du känner dig överväldigad eller stressad är det en bra idé att prata med din läkare om det. De kan kanske rekommendera några resurser eller terapier som kan hjälpa dig att ta dig igenom denna tuffa tid.

Slutord och sammanfattning

Ett par saker att komma ihåg: Moderskap är svårt. Även om det är lätt att glömma att din SO (significant other) också vill att du ska lyckas! Så ta dig tid för dem också! Försök att inte stressa om framtiden - fokusera på vad du kan göra nu och försök att inte oroa dig för nästa dag förrän den kommer. Tänk också på att det finns många resurser tillgängliga om du behöver hjälp! Och slutligen, glöm inte bort att ta hand om dig själv känslomässigt och mentalt genom att göra saker som att ta sig tid varje dag för att koppla av eller gå till en läkare om det behövs.

Tack för att du läste den här artikeln. Jag hoppas att de här tipsen kommer att hjälpa nya mammor överallt att överleva sitt första år som mamma bättre än de någonsin kunnat föreställa sig! :)


Skrivet av Veronica Nilsson, publicerat 2021-12-26

Skriv en kommentar