Cashewnötter - hälsosamma och nyttiga nötter

Cashewnötter är rika på näringsämnen och mineraler. De innehåller en stor mängd hälsosamma fetter samt magnesium, koppar, järn och zink. Cashewnötter har också fytonäringsämnen som hjälper till att skydda mot cancer och hjärtsjukdomar. I det här inlägget får du veta allt om denna underbara nöt!

Hälsofördelar med cashewnötter

Cashewnötter är en hälsosam nöt att äta. De är rika på mineraler och fetter som är bra för dig. Personer som har för mycket socker i sin kost kan framför allt tycka att cashewnötter är ett lämpligt substitut.

Högt innehåll av järn

Järn har många viktiga roller i kroppen, bland annat för att hjälpa till att bilda röda blodkroppar och transportera syre i kroppen. Cashewnötter är en utmärkt järnkälla, en portion på 100 g rostade cashewnötter ger hela 5 mg järn, vilket är 30 % av det rekommenderade dagliga intaget av järn för en vuxen kvinna (50 % av RDI för en vuxen man).

Järn kan också bidra till att sänka blodtrycket och minska kardiovaskulära risker, vilket gör cashewnötter till en hälsofrämjande nöt för alla åldrar!

Högt innehåll av magnesium

Magnesium är ett viktigt näringsämne för god hälsa. Det hjälper till att stödja friska ben och tänder, metabolisk funktion samt muskel- och nervaktivitet. Magnesium främjar också kardiovaskulär hälsa genom att bidra till att sänka blodtrycket. Cashewnötter är en utmärkt källa till magnesium, där 100 g rostade cashewnötter ger nästan 260 mg av detta viktiga mineral - vilket är 70-80 % av det rekommenderade intaget för en vuxen.

Högt innehåll av E-vitamin

Cashewnötter är också en utmärkt källa till E-vitamin, där 100 g ger 0,8 mg (ca. 25 % av det rekommenderade dagliga intaget). E-vitamin har flera viktiga funktioner i kroppen. Det hjälper till att stödja hjärt- och kärlhälsan genom att skydda LDL-kolesterol från oxidation och bidra till att upprätthålla friska blodkärl. E-vitamin anses också bidra till att reglera immunfunktionen, främja hudens hälsa, stödja fertilitet och reproduktion, skydda mot olika former av cancer samt främja ett hälsosamt åldrande.

Hög andel omättat fett

Alla nötter innehåller en blandning av olika typer av fett, men cashewnötter är särskilt rika på nyttiga omättade fetter. Den typ av fett som är vanligast i cashewnötter är oljesyra, som har kopplats till många hälsofördelar. Oljesyra är en omega-fettsyra som kan bidra till att förebygga kroniska sjukdomar genom att minska inflammation och främja kardiovaskulär hälsa.

Cashewnötter innehåller också mindre mängder av flera andra nyttiga omättade fetter, inklusive palmitolsyra (ett enkelomättat fett), linfröolja, omega sex fettsyror och linolsyra.

Bild på en stor mängd cashewnötter.

Klassiska cashewnötter.

Högt fiberinnehåll

Cashewnötter är också en bra källa till kostfibrer, med 100 g som ger ungefär 8,3 gram (eller ca. 20-25 % av det rekommenderade dagliga intaget af fiber). Kostfiber är en viktig del av en hälsosam kost, och cashewnötter är ett gott sätt att få i sig mer!

Lågt sockerinnehåll

Cashewnötter har också ett lågt sockerinnehåll: 100 gram innehåller endast 5,9 gram sockerarter. Vissa människor vill begränsa sitt kolhydratintag av olika anledningar - till exempel för att gå ner i vikt eller för att hantera diabetes. Cashewnötter är ett utmärkt val om du försöker minska ditt kolhydratintag!

Olika sätt att använda cashewnötter

Använda cashewnötter i matlagning

I många länder, exempelvis i Thailand, används cashewnötter i många traditionella rätter. De äts ofta kokta, stekta eller ingår i curryrätter och wokrätter - men de kan också rostas för att göra läckra snacks!

Cashewnötter är också utmärkta för att ge smak och konsistens åt sallader, desserter, gröt, smoothies eller snacksblandningar. Cashewnötter har en tendens att bli mjuka när de tillsätts i varma vätskor, så undvik att lägga dem i soppor om du inte blandar dem med soppan efter avslutad matlagning. Prova att slänga några cashewnötter på toppen av dina frukostflingor i stället för att köpa sockrade flingor som innehåller lite näringsvärde. Eller lägg en handfull hackade cashewnötter i din lunchlåda tillsammans med andra nötter som mandel eller valnötter för att krydda lunchen med lite extra hälsosamma fetter och proteiner.

Cashewnötter som mellanmål

Cashewnötter är också ett utmärkt val för ett hälsosamt mellanmål. De har en mild, lätt söt smak och en mjuk konsistens som gör dem tilltalande för både vuxna och barn - vilket innebär att de är lätta att äta i farten!

Förutom att äta cashewnötter hela eller blandade med andra snacks kan du mala råa cashewnötter till mjöl som du kan använda i bakrecept för exempelvis muffins eller bröd. Du kan till och med göra din egen raw choklad genom att blanda lite raw kakaopulver med kokosolja och agave-nektar i en matberedare tills det är slätt, och sedan lägga till rostade osaltade cashewnötter i denna blandning innan du fryser in den över natten. När du har frusit, ta ut den ur frysen och njut direkt!

Cashewnötssmör på mackan

Cashewnötssmör är ett annat bra alternativ för ett hälsosamt mellanmål. Det finns supergott cashewnötssmör att köpa direkt i butik, men det är också mycket enkelt att göra: mal rostade cashewnötter i en matberedare och tillsätt sedan lite olja och salt, och rör sedan ihop till en slät smet. Cashewnötssmör kan bredas på bröd eller rostat bröd som ett alternativ till andra pålägg - det passar särskilt bra tillsammans med sylt!

Att tänka på innan du köper cashewnötter

Cashewnötter är goda och hälsosamma, men de är också dyra! Om du inte behöver köpa dem hela (och har råd med det extra priset) kan du överväga att köpa delade cashewnötter eller cashewnötter i bitar i stället. Det är ofta billigare än hela cashewnötter, även om de kanske inte är lika fina.

Se upp för mögliga nötter

Ha i åtanke att mögelgiftet aflatoxin kan bildas på alla olika typer av nötter, även cashewnötter. Var därför noga med att inte köpa nötter som är missfärgade eller skrumpna. För att sedan förhindra att de blir dåliga bör du undvika att förvara cashewnötter i en fuktig miljö.

Om du handlar från någon av de nätbutiker som vi rekommenderar kan du vara lugn i att du får bra, fina och hälsosamma cashewnötter.

Närbild på en cashewnöt.

Närbild på en cashewnöt.

Vanliga frågor om cashewnötter

Är cashewnötter nyttiga?

Ja, cashewnötter är mycket hälsosamma! De är fulla av vitaminer och mineraler som järn, magnesium och E-vitaminer, som alla är viktiga för en god hälsa. Det finns inte heller gluten i cashewnötter, detta gör dem till ett utmärkt val för personer som har allergier eller känslighet för glutenprodukter.

Vilka hälsofördelar har cashewnötter?

Cashewnötter är rika på kostfibrer, vilket hjälper dig att känna dig mätt längre. Det betyder att de är perfekta för personer som följer en diet för viktminskning! De innehåller också hälsosamma enkelomättade fetter som kan bidra till att sänka kolesterolet och minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar - vilket gör dem till ett utmärkt val om du vill hålla dig frisk och hälsosam samtidigt som du njuter av några läckra snacks!

Hur rostar jag cashewnötter själv?

För att rosta cashewnötter hemma sprider du ut de skalade cashewnötterna jämnt över en bakplåt eller en stekpanna. Rosta cirka 20 minuter tills de är gyllenbruna (tiden beror på hur krispiga du vill ha dina rostade nötter). Kom ihåg att röra om dem under hela tillagningen så att de får en jämn färg utan att brännas för snabbt.

Prisvärda ekologiska cashewnötter

Om du är ute efter att köpa goda ekologiska cashewnötter kan vi rekommendera dessa från RawFoodShop. De finns som både hela och delade ekologiska cashewnötter. Personligan brukar jag använda de hela nötterna när jag lagar mat,som t.ex. wok, och de delade nötterna i min müsli. Det som är bra med de här nötterna också är att de är helt naturella, dvs. ej rostade eller saltade. Här nedanför hittar du bästa priset just nu för båda varianterna.

Delade ekologiska cashewnötter

Hela ekologiska cashewnötter