Ett äpple om dagen - hälsofördelar med äpplen

Det är ingen hemlighet att det är bra för hälsan att äta frukt och grönsaker. Men visste du att äpplen är en av de nyttigaste frukterna du kan äta? Äpplen är rika på antioxidanter, fibrer och A-vitamin, som är bra för din syn. De hjälper också till med matsmältningen vilket leder till viktminskning! När du väljer ett äpple ska du leta efter ett som är fast men ändå fylligt, som inte har några blåmärken eller mjuka fläckar och som har en jämn färg.

Bra antioxidantkälla

Äpplen är en bra källa till antioxidanter som hjälper till att skydda våra celler från skador. Detta är viktigt eftersom det kan bidra till att minska risken för sjukdomar som cancer. Antioxidanterna som finns i äpplen bidrar också till att förbättra vår kardiovaskulära hälsa genom att minska mängden dåligt kolesterol i vårt blod.

Innehåller fibrer

En av äpplens hälsofördelar är att de innehåller fibrer. Fibrer är viktiga för matsmältningen och hjälper till att gå ner i vikt. De gör också att du känner dig mätt efter att ha ätit och hjälper dig att kontrollera ditt matintag. När du väljer ett äpple ska du leta efter ett som är fast men ändå fylligt, som inte har några blåmärken eller mjuka fläckar och som har en jämn färg.

Källa till olika vitaminer och mineraler

Äpplen är en också bra källa till A-vitamin, C-vitamin, B-komplex vitaminer och kalium. A-vitamin är framför allt bra för synen. C-vitaminet i äpplen bidrar till att hålla immunförsvaret starkt och friskt. B-komplex vitaminer hjälper kroppen att omvandla mat till energi. Kalium är viktigt för att upprätthålla blodtrycket och en sund nervfunktion.

A-vitamin

A-vitamin är en av de viktiga vitaminer som våra kroppar behöver för att fungera korrekt. Det är viktigt för många kroppsliga processer, inklusive synen, och bidrar till att hålla oss friska överlag. A-vitamin finns i många olika livsmedel, men äpplen är en särskilt bra källa till det. Så nästa gång du sträcker dig efter ett äpple kan du vara säker på att du också får i dig värdefulla näringsämnen!

Äppelträd i solsken.

B-vitamin

B-vitamin är viktigt för att upprätthålla en sund ämnesomsättning, nervsystem, hud och hår. Det hjälper också kroppen att producera energi från maten. Det finns många olika typer av B-vitamin, och var och en har sina egna unika hälsofördelar. Till exempel är vitamin B2 (riboflavin) viktigt för ögats hälsa, medan vitamin B6 (pyridoxin) är nödvändigt för produktionen av serotonin, ett hormon som spelar en roll i humörregleringen.

C-vitamin

C-vitamin är ett vattenlösligt vitamin som finns i en mängd olika frukter och grönsaker. Det är viktigt för kroppen eftersom det bidrar till att upprätthålla immunförsvaret, läka sår och skador samt främja friska tänder och tandkött. C-vitamin är också fördelaktigt för gravida kvinnor eftersom det hjälper till att bilda fostrets neuralrör.

Kalium

Kalium är ett mineral som är mycket viktigt för hälsan. Det hjälper till att reglera blodtrycket och är viktigt för att musklerna och hjärnan ska fungera. Kalium finns i många livsmedel, men äpplen är en särskilt bra källa.

Använda äpplen i matlagning

Att äta ett äpple är gott i sig självt, men det finns också många sätt att njuta av denna frukt. Prova att göra kryddad äppelmarmelad eller gelé som du kan använda som pålägg på rostat bröd eller glass, eller gör en uppfriskande smoothie med äpplen tillsammans med jordgubbar och bananer. Äpplen passar bra ihop med ost, så prova att baka in lite cheddarost i dina pajer i stället att använda fet smördeg. Du kan också prova rostade äpplen och palsternackor som tillbehör till din middag.