Hälsa för alla/Blogg/Spara pengar på mat

Olika sätt att spara pengar på mat

Den traditionella familjen med en mamma och en pappa som stannar hemma är för länge sedan förbi. I dagens värld finns familjer i alla former och storlekar: två föräldrar som båda arbetar utanför hemmet, ensamstående mammor eller pappor, familjer där mor- och farföräldrarna tar på sig en stor del av barnomsorgen. Poängen är att det inte längre finns ett enda rätt sätt att sköta en familj. Med så många olika modeller för hur moderna familjer kan se ut och fungera kanske du undrar hur du ska ta reda på vad som fungerar bäst för ditt eget hushåll. Var inte rädd! Vi har några tips nedan som kan hjälpa dig att guida dig på den här ojämna resan...

Planera dina måltider i förväg

Ingen familj kan förväntas planera och laga en femrättersmiddag varje kväll. Och det behöver du inte heller! Om du planerar vad du ska äta under veckan är det lättare att hålla nere matkostnaderna och se till att alla får en näringsriktig (och god) måltid.

Sätt dig först ner på söndag och planera veckans måltider. På så sätt vet du alltid vad du ska köpa och hur mycket mat du behöver. Du kanske vill laga en stor sats spaghettisås i början av veckan och dela upp resterna i enskilda portioner som kan frysas in eller användas senare under veckan med pasta eller på pizzor. Du kan också äta köttfritt en eller två kvällar i veckan för att minska din maträkning och spara pengar.

Köp i bulk

Om du vet var du ska handla kan du lätt hitta bra erbjudanden i butiker som Lidl eller Willys. Andra ställen att leta efter besparingar på bulkvaror i rabatterade butiker som ÖoB och Dollarstore.

Utnyttja erbjudanden

Bara för att det är säsong betyder det inte att det måste vara fullpris! Håll utkik efter utförsäljningscykler i din lokala livsmedelsbutik, eller kolla med andra butiker i området för olika priser.

Använd rester på kreativa sätt

Rester är ett bra sätt att tänja på pengarna, men du vill inte att de bara ska stå i kylskåpet och bli gamla. Prova att använda dem i nya rätter under veckan. Om du till exempel gjorde tacos i måndags kväll, prova att förvandla det överblivna kryddade köttet till att quesadillas på tisdagskvällen. Du kan också prova att använda överblivna grönsaker som smörgåsar eller taco-topping, eller så kan du använda dem i en gryta med ris och några kryddor.

Poängen är att det inte finns någon anledning att spendera dina surt förvärvade pengar på matvaror bara för att du inte känner för att laga något nytt - var kreativ och använd det som finns kvar.

Köp hälsosamma livsmedel på rea

Ett av de bästa sätten att hålla nere matkostnaderna är att bara köpa det som står på listan, men det kan vara lättare sagt än gjort. Med alla frestande erbjudanden runt omkring dig kan det vara svårt att inte ta det där supererbjudandet på glass eller varmkorv.

Men om du håller dig till listan så håller du din familj frisk och lycklig. Det är alltid billigare att köpa hälsosam mat än vad du skulle spendera på snacks eller snabbmat för en vecka.

Ha dessa fem tips i åtanke nästa gång du går till mataffären och din plånbok - och din familj - kommer att tacka dig!


Publicerat 2022-04-11

Skriv en kommentar